در مورد بهینهسازی محل زندگی سالمند به نکات زیادی باید توجه کنیم. اصلاً چرا مقوله بهینهسازی محل زندگی سالمند در سالهای اخیر اهمیت پیدا کرده است؟
ما در عصری در حال زندگی کردن هستیم که با توسعه احتماعی و اقتصادی و پیشرفت کردن دانش پزشکی؛ طول زندگی افراد افزایش پیدا کرده است. بالا رفتن طول زندگی افراد سبب شده تا تعداد بسیار زیادی از افراد در رده سنی بالای ۶۰ سال قرار گیرند. این افراد همانهایی هستند که عنوان سالمند به آنها اطلاق میشود. و جهت ادامهی زندگی سالم به کمکهای اطرافیان و یا پرستار و مراقب سالمند نیاز پیدا میکنند. این افزایش سن و سالمندی نه تنها در کشور ما بلکه در همه جای دنیا در حال افزایش شدیدی است و این اتفاق در حریان بوده و موقتی نیست. بر طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی در ۵۰ سال آینده دوره جدیدی در جهان آغاز خواهد شد که نقطه تمرکز و ثقل آن افرادی خواهند بود که در سنین سالمندی قرار گرفتهاند. در این میان باید جوامع در تلاش باشند تا اقدام به بهینهسازی محل زندگی سالمند نمایند و اهمیت آن دو چندان شده است.
سالمندی یا بلوغ فکری؛ روحی و روانی و پویایی همراه است. در خیلی از موارد خانوادهی خود سالمند و حتی مراقب سالمند اطلاعات درستی در خصوص بهینهسازی محل زندگی سالمند ندارند و اطلاعات آنها صرفاً از طریق شنود از اطرافیان به دست آمده و در بسیاری از موارد ممکن است که غیر اصولی و خطرناک باشد. بسیاری از بیماریهای دوران سالمندی از جنس مزمن و غیر واگیردار هستند، یعنی قابل انتقال به بقیه افراد نمیباشند؛ بنابراین برای ما عوامل خطر قابل پیشبینی بوده و با آگاهی میتوان تخمین زد که فرد میانسال با چه شرایط جسمی دچار کدام بیماری خواهد شد مگر اینکه حوادث غیر مترقبهای پیش بیاید.
توجه داشته باشید که نیازهای سالمندان با نیازهای بقیه اعضای خانواده متفاوت هستند، لازم به ذکر است که ۷۵% موارد سقوط سالمندان در خانه و در منزل اتفاق میافتد و در این بین ۵۰% کسانی که سقوط کردهاند تنها بودهاند و کسی در کنارشان نبوده است.